Making-of

De mixtool is gemaakt met muzikanten uit Luanda, Recife en Middelburg. De muzikanten die in beeld verschijnen zijn voor een groen scherm opgenomen. In de filmmontage is vervolgens de groene kleur eruit gehaald. De overgebleven muzikanten kun je daarom nu voor een zelf gekozen achtergrond plaatsen!

Angola Brazilië Nederland

 

Muzikanten en danser van links naar rechts uit: Brazilië, Angola, Nederland en Brazilië. De groene achtergrond is weggehaald. Hiervoor in de plaats zie je  een boulevard aan zee in Recife, Brazilië.

 

Het muziekstuk  dat we gekozen hebben voor de mixtool is de frevo Vassourinhas. De muzikanten in de drie landen hebben dit stuk allemaal in precies hetzelfde tempo gespeeld. Hiervoor gebruikten de muzikanten een metronoom, die het juiste tempo aangaf. Voor de muzikanten in Brazilië was het makkelijk. Iedere muzikant in Recife kan Vassourinhas spelen! De muzikanten in Angola en Nederland hebben zich precies gehouden aan de muziek-akkoorden van Vassourinhas, maar ze hebben het muziekstuk  wel op hun eigen manier gespeeld en met zelfgekozen instrumenten. In de mixtool kun je nu muzikanten uit de verschillende landen combineren en er een eigen mix van maken.

In alle drie de landen wordt het stuk met twee tellen per maat gespeeld. Het is dus een tweekwartsmaat. Maar het ritme wordt in ieder land op een andere manier gespeeld. In Brazilië houden de muzikanten het frevo ritme aan, in Angola het semba ritme en in Nederland het polka ritme. Hierdoor klinkt het muziekstuk in alle drie de landen héél verschillend.  Kies bij het maken van een mix maar eens alle muzikanten en instrumenten uit één land. Dan kun je goed horen wat de verschillen per land zijn.

Wil je nog meer weten over de instrumenten die je kunt kiezen in de mixtool, kijk dan hier.